Publicat de: Lucian | ianuarie 3, 2011

Legea 1

1.

„Dincolo de curgerea timpului si de cugetarea zeilor, este Focul cel Viu si Vesnic, din care vin toate si prin care fiinteaza toate cele sunt. Totul si nimicul sunt suflarea Sa, golul si plinul sunt mainile Sale, miscarea si nemiscarea sunt picioarele Sale, nicaieri si peste tot este mijlocul Sau, iar chipul Sau este lumina. Nimic nu este faptuit fara de lumina si tot ce vine din lumina este viata si ia faptura.”


Remen Ra: Remarc unicitatea Zeului Suprem, care este Focul cel Vesnic si Viu si care inglobeaza TOTUL. Pare a fi mai degraba reprezentarea unui concept ce tine de hermetism. Oricum, vine in contrast cu ceea ce stim noi despre zeitatile din vremea geto-dacilor. Scrierile vechi ne amintesc de cateva zeitati : Gebeleizis, Bendis, Derzelas, Kotys si apoi chiar Zamolxis.
Zamolxe: Toate aceste zeitati au fost preluate si adaptate specificului acestei zone. Nu se pot scoate foarte usor unele obisnuinte din mentalul colectiv. Nici pana in ziua de azi nu s-a reusit eliminarea conseptului de zeitate. Faptul ca acum va rugati unui anumit sfant este totuna. Nu cuvantul in sine este important, ci perceptia pe care il are in zona psiho-mentala. Acelasi respect il aveau foarte putini zei fata de celelalte popoare si mult mai putini decat sfintii de acum. Prin aceasta prima lege am cautat sa restrang zeitatile intr-o zona distincta si sa redau vietii ceea ce este al vietii, adica Totul.
Remen Ra: Este totusi o mare diferenta. Zeii din vechime erau imaginari. Sfintii crestini si-au meritat locul prin viata pe care au avut-o. Cei mai multi sunt martiri care s-au dedicat sau si-au dat viata pentru cauza crestinismului.
Zamolxe: Nu Dumnezeu i-a sacrificat, ci oamenii. Nu Dumnezeu v-a spus sa va inchinati sfintilor, ci oamenii. Chiar daca in trecut zeii erau imaginari, „actiunile” lor erau cat se poate de reale. Bisericii i-a convenit sa preia modelul anterior, deoarece acest lucru i-a adus putere si beneficii. Cu cat sunt mai multi sfinti, cu atat mai bine pentru ei. Uita-te pe un calendar crestin. Cate zile apartin sfintilor? Cate va apartin voua? Dupa cum spune o vorba de-a voastra: „aceeasi Marie, cu alta palarie”. Zeii si sfintii au puterea pe care le-o dati.
Remen Ra: Oamenii din vechime erau mult mai limitati decat acum. Se aflau sub spectrul secetei, al foametei, al navalirilor, al vitregiilor naturii. Poate ca aceasta forma de organizare era necesara. Ii faceau sa se simta, cel putin sufleteste, ocrotiti, ca cineva ii ajuta, ii ocroteste, le pasa de ei.
Zamolxe : Nu are rost sa discutam despre aceste aspecte. Toate religiile au aparut din justificarea asa-ziselor neputinte si limitari, temerilor, iluziilor de tot felul. Pana cand omul nu va privi inauntrul sau si va descoperi scanteia divina a Focului Viu, va justifica nevoia de zei sau sfinti.
Remen Ra: Pana la urma te-au pus pe tine zeu suprem.
Zamolxe: Au facut aceasi greseala. La inceput m-au luat drept exemplu, iar mai apoi lenea si ignoranta i-au facut sa-mi paseze mie mai toate responsabilitatile lor, desi preotii vremii stiau foarte bine ca orice speranta legata de exterior creeaza dependenta, sclavie, iar mai tarziu aduce suferinta.
Remen Ra: Nu credeam ca dihotomia divina ( „nicaieri s peste tot este mijlocul Sau”) era un concept inteles in acele vremuri indepartate.
Zamolxe: Era chiar mai bine inteles decat acum. Vechii geto-daci rezonau mai bine cu acest concept deoarece erau intr-o mai buna si armonioasa relatie cu natura. Acest aparent paradox al divinitatii este o lege universala, numita si Legea Potentialitatii. Adica totul este cu putinta. Este mai mult cu sufletul decat cu mintea si este nevoie de o buna corespondenta intre interior si exterior.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: