Publicat de: Lucian | ianuarie 5, 2011

Legea 2

2.

„Precum fulgerul aduce lumina, si din lumina tunetul si focul ce se revarsa, asa este si gandul omului, el trece in vorba omului si apoi in fapta sa. Deci, ia aminte la asta, caci pana la focul ce arde trebuie sa fie o lumina si un tunet. Lumina omului este gandul sau si acesta este averea sa cea mai de pret. Lumina prinde putere prin cuvant, iar vointa omului aprinde focul prin care se faptuiesc toate cele ce sunt in jurul sau.”

Remer Ra : Observ corespondenta triadei: gand-cuvant-fapta la triada : lumina-tunet-foc. Din prima se poate deduce triada primordiala: Focul Viu -Lumina Focului Viu – Totul. Crestinismul a introdus triada: Tatal – Fiul – Duhul Sfant.
Zamolxe: Aproape toate religiile din vechime cunosteau ca aceasta este cea mai importanta. De la aceasta triada au plecat toate celelalte. Daca aceasta triada nu este bine inteleasa, nici celelalte nu sunt. Nu ai observat acest aspect? Gandurile omului sunt bune si rele, la fel si zeitatile au „toane” bune si rele.
Remer Ra: Am observat si eu acest lucru, dar si multi altii inaintea mea. Intr-adevar, gandul este puterea cea mai de pret a omului. Ea ne diferentiaza de taote celelalte regnuri. Tot ceea ce este in jurul nostru este gand materializat. Insa observ ca apare un alt element, si anume, vointa. Observ ca si aici vointa omului a „modelat” vointa zeilor. Cum de s-a ajuns aici?
Zamolxe: Cum de nu intelegi? Unii au observat tendinta omului de a-si exterioriza atat binele sat si raul, si au remarcat ca pot profita de acest lucru. Si au facut-o foarte bine. Pas cu pas, au reusit sa implanteze in constiinta omului ideea ca exista o vointa a zeilor si ca omul trebuie sa se conformeze acestei vointe, pentru a-i merge bine si a fi ferit de probleme.
Remer Ra: Iar toate au ca substrat teama.
Zamolxe: Ai remarcat bine. Teama si ego-ul au fost si inca mai sunt principalii factori dinamici ai omului.
Remer Ra: Si totusi, cateodata apareau probleme. Ori era seceta, ori vreo molima, ori vreo armata straina. Atunci au implantat, presupun, in minte lor ideea de sacrificiu. Au justificat in fel si chip acest sacrificiu. Marile imperii se pare ca n-au tinut cont de „bunatatea” zeilor si astfel si-au construit impresionante canale de irigatie, si-au perfectionat metodele curative si si-au creat armate bine puse la punct. Totusi, religiile au ajuns sa prospere chiar si mai mult. Pare paradoxal la prima vedere.
Zamolxe: Pentru ca cea mai mare putere este poporul, „gloata” dupa cum era numita, si erau necesare cateva metode de a controla masele. Puterea militara a plasat cu bucurie o parte din responsabilitatile catre clerici, preoti. Acestia trebuiau doar sa tina cont de un anumit balans al „voii” divine. Primii trebuiau sa asigure un oarecare manunchi de vise si taxe cat mai suportabile. Daca nu reuseau, atunci apareau revoltele. In functie de fiecare cultura in parte, se poate deduce foarte usor cat de mult se poate pune accentul pe teama si cat pe speranta. Si una si alta, daca vin din exterior, duc la inlantuire.
Remer Ra: Deci primii iti inlantuie trupul, ceilalti iti inlantuie sufletul. Asa-i rau, asa nu-i bine! Ce e de facut?
Zamolxe: Lucrurile nu au fost chiar atat de „negre” din acest punct de vedere. Si nici nu sunt. La fel ca si atunci, cei mai multi nu prea dadeau doi bani pe autoritati sau pe clerici. Erau atrasi mai mult de propriul interes. Cine putea sa-si puna ordine in ganduri, sa-si traseze scopurile si sa munceasca, acela reusea. La fel si in ziua de azi stau lucrurile. Dar cei mai multi nici macar nu stiu ce vor. Pentru asta mai trebuie sa si gandesti.Asta e cam greu, iar atunci privesc in afara lor. Si astfel aleg ce altii ofera. Unii ofera un loc de munca, altii ofera produse frumos ambalate, altii iti ofera chiar si un loc in rai. Si unde mai pui ca revolutia informationala v-a luat aproape pe toti pe nepregatite. Acum e si mai greu sa stii ce vrei, ce sa cumperi si mai ales in ce rai sa mergi.
Remer Ra: Democratia lasa loc de miscare tuturor. Totusi, statisticele nu arata prea bine. Culmea e ca in Romania, desi economia si-a revenit din regresul anilor de counism, a aparut o stare extrem de ciudata de apatie; unii spun ca este ca un fel de cancer sufletesc.
Zamolxe: Pentru ca omul este mai mult decat o rotita in sistemul social, mai mult decat o functie, mai mult decat un cetatean, mai mult decat averea sa, mai mult decat un pacatos ce trebuie iertat. Nimic din exterior nu-ti poate aduce linistea, armonia, fericirea. Eventual mici bucurii trecatoare. Doar revenirea la cine esti tu cu adevarat, la sinele tau launtric, poate readuce omul pe calea cea buna. Intai in gand si simtire, in cuvant si apoi desigur in fapta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: