Publicat de: Lucian | ianuarie 6, 2011

Legea 3

3.

„Fii ca muntele cel semet si ridica a ta lumina mai presus de cele ce te inconjoara. Nu uita ca aceiasi pasi ii faci in varful muntelui ca si in josul sau, acelasi aer este sus ca si jos, la fel creste copacul in varf de munte ca si in josul sau, la fel lumineaza soarele piscul cel semet ca si pamantul cel neted.”
Remer Ra: Observ cat se poate de clar legea corespondentei. Intai apare indemnul la evolutie, la progres si apoi controlul progresului.
Zamolxe: Indiferent de manifestarile exterioare, pasii omului vor fi aceeasi. Prin gandire, omul modeleaza atat interiorul cat si exteriorul. Nu degeaba gandul omului s-a asociat cu lumina. Gandirea aduce claritate si claritatea intareste vointa, iar vointa intareste actiunea, fapta. Copacul este asociat cu omul, el se dezvolta spatio-temporal la fel ca si omul.
Remer Ra: Cum se explica faptul ca desi regnul vegetal este cu mult mai jos pe scara evolutiei decat omul, in foarte multe cazuri omul este pus in situatia de a depune eforturi mari pentru a avea ceea ce un copac are deja fara efort. Copacul are parte de apa si minerale din pamant fara a depune un efort. In multe cazuri, omul se istoveste intr-un loc de munca pentru o hrana mai mult sau mai putin decenta. Chiar si fiecare fir de iarba are partea sa de roua dimineata.
Zamolxe: Pai vezi tu, copacul este nevoit sa respecte programul codului sau genetic, insa omul are parte de un grad de libertate mult mai mare. Mai are si liberul arbitru. Dar are si multa „ceata”in ganduri. La fel poate creste si omul, cu mult mai mult, mai frumos, mai rapid si mai sublim decat orice copac, daca ar sti ce vrea. Programul genetic de crestere al copacului este la fel cu programul mental al omului. Daca ii lasa pe altii sa-i modeleze viitorul, atunci are parte de resturi; daca isi face singur viitorul, atunci are parte de ceea ce si-a propus. Indiferent de ceea ce se petrece in exterior, copacul isi urmeaza programul. omuleste foarte usor modelat de exterior si isi schimba adesea programul. Iata una din marile greseli ale omului.
Remer Ra: Putini au reusit. Cei mai multi si-au lasat vietile modelate de exterior. Cum de s-a ajuns aici?
Zamolxe: Dualitatea si mai ales perceptia asupra propriei persoane, de fiinta limitata, creeaza una dintre cele mai puternice iluzii, aceea de separare de intreg, de tot. Separarea de intreg da nastere temerilor. Omul vede in grup o forta mai puternica decat el si cauta sa se integreze grupului chiar daca va trebui sa-si dea libertatea. Odata integrat unui grup, percepe o anumita securitate, dar aceasta securitate ii este oferita numai daca respecta anumite reguli. Aceste reguli se extind treptat si asupra gradului de miscare, dupa aceea i se ofera chiar si modele de urmat: de elev silitor, de osteanviteaz, de bun credincios, de bun muncitor si multe altele. Omul nu realizeaza ca de fapt i se ofera modele de gandire. In momentul in care ai preluat un model de gandire din exterior esti ca si legat. Putine, foarte putine modele de gandire preluate din exterior iti ofera ceva care sa fie in rezonanta cu ceea ce este omul cu adevarat.
Remer Ra: Si care este solutia? Sa ne intoarcem in padure? Schimbarea sociala?
Zamolxe: Nu societatea, grupul, este problema, ci omul. Societatea ar fi cu mult mai dezvoltata si mai armonioasa daca omul ar reveni la valorile spirituale, la ceea ce este el cu adevarat. Societatea isi face datoria foarte bine. Ea are nevoie de oameni puternici, capabili de a face fata diverselor probleme, concurentei, altor societati, are nevoie de oamenimuncitori, de oameni disciplinati, chiar rabdatori cand este cazul, de oameni curajosi. Dar nu prea are nevoie de oameni iubitori, plini de compasiune, bunatate, modestie. Acestia sunt eventual utili in cazul unor calamitati. Omul are nevoie in primul rand de iubirea si de respectul de sine. Pana cand nu se iubeste pe sine si pana cand nu se respecta pe sine, nu poate iubi pe altcineva, nu-i poate respecta pe altii. De acest aspect ar trebui sa se ocupe religia. Dar ea prefera sa se ocupe de ea insasi. Rezultatul e un vacarm din care se descurca cine poate. Dar vacarmul este doar aparent, iar el este numai in mentalul omului. Exteriorul nu poate fi in vacarm. Sistemul democratic este deocamdata dovedit a fi cel mai viabil pentru ca se respecta libertatea de actiune, libertatea cuvantului. Bine ai spus mai devreme, democratia lasa loc de miscare pentru toti. De aceea, nu solutia schimbarii regimului este cea care trebuie urmarita, ci transformarea omului. Societatea lasa loc de progres pentru toti. Doar omul este cel care diferentiaza. Saracul va fi sarac pana cand nu se va vedea potential bogat. Tot universul lui interior este legat de saracie, de lipsuri, de limitare. A gandi ca esti potential bogat inseamna in primul rand a-ti prelua responsabilitatea asupra propriei vieti, a-ti trasa singur drumul catre bogatie. Pare greu, dar nu este.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: