Publicat de: Lucian | ianuarie 15, 2011

Legea 12

12.

„Neinteleptul este manat de ravna, dar inteleptul incaleca ravna. Neinteleptul sufera cand ravna il duce la pierdere si la cadere, dar inteleptul intotdeaunagaseste castigul in pierdere si inaltarea in cadere.”

Remer Ra: Este intr-adevar o foarte mare diferenta intre a domina dorintele si a fi dominat de ele. Se poate ajunge aici fara interventia dura a legilor universale?
Zamolxe: Legile universale nu sunt dure, ele sunt impartiale. Perceptia omului in ce priveste actiunea acestor legi poate fi cateodata foarte dura deoarece omul este dezechilibrat, iar legile nu fac decat sa-l echilibreze. Omul primeste mai multe semnale ca este in dezechilibru, dar nu tine cont de ele. Se poate eschiva o perioada, dar pana la urma va fi nevoit sa faca socoteala. Nimeni si nimic nu scapa de legile universale. Prin aceste legi, intreg universul vazut si nevazut este guvernat armonios. Legile sunt corpul lui Dumnezeu! Neinteleptul se va intelepti pana la urma, dar de el depinde. Poate fi detasat pe tot parcursul drumului si sa paseasca usor sau se poate vaita tot timpul. Nu este nevoie decat de putina suferinta pentru a se ajunge la intelepciune.
Remer Ra: Chiar daca se analizeaza o pierdere sau o cadere oarecare si se vor gasi multe aspecte pozitive, durerea tot va fi simtita, gustul amar al infrangerii tot va fi simtit.
Zamolxe: Doar ego-ul sufera, numai ego-ul simte gustul amar. Si asta pentru ca ego-ul nu poate exista decat in dualitate, iar daca a gustat dulcele, va fi nevoit sa guste si amarul. Detasarea este elementul cheie. Nu poti realiza detasarea decat daca ai reusit sa faci departajarea clara dintre aspectul subiectiv al personalitatii si cel obiectiv. Doar atunci dorintele devin jocuri, preferinte. Puteti pierde, puteti castiga, nu conteaza foarte mult, deoarece stiti ca jocul va fi castigat in cele din urma. Cand sunteti detasati, automat va plasati deasupra dorintei, iar cand este doar ego-ul implicat, atunci dorintele sunt deasupra si durerea unei pierderi este foarte acut simtita.
Remer Ra: Are legatura si cu autocontrolul. Cred ca cine reuseste sa-si controleze tensiunea, stresul, acela reuseste sa aiba si un control asupra dorintelor. Detasarea presupune detensionarea de care am vorbit ceva mai devreme. Este simplu sa te detensionezi la nivel fizic. Problema cea mai mare este detensionarea la nivel psiho-mental. Este vorba de eliminarea stresului, acesta fiind ca o boala care face ravagii in zilele noastre.
Zamolxe: Cat timp omul se lasa coplesit de griji, stresul il va macina incetul cu incetul. Cat timp va fi deasupra lor, va controla stresul.
Remer Ra: Pai tocmai aici este problema. Cu totii vrem sa controlam stresul, sa fim deasupra problemelor.
Zamolxe: O rezolvare simpla v-a fost oferita inca de acum doua mii de ani de catre Iisus. V-a spus clar sa lasati grija zilei de maine. Atat de putini oameni tin cont de acest sfat! Toate aceste grji viitoare va consuma inutil energia necesara pentru a rezolva problemele zilei in curs. Multi pasi inainte ar face fiecare daca ar tine cont de acest sfat simplu. Iar omul mai are si multe griji inchipuite. Daca incercati sa mutati o gramada mare de pietre intr-o zi, o sa va fie foarte greu si este normal sa fie asa. Cei mai multi se inspaimanta si nici macar nu se vor apuca de lucru. Insa daca veti imparti aceasta munca pe mai multe zile, atunci veti reusi fara un mare efort. Aveti o vorba foarte buna: „un gram de practica face cat tone de teorie”.
Remer Ra: Sunt situatii care te coplesesc pur si simplu. Orice ai face, gandurile cu privire la o anumita problema nu te lasa in pace. Nu merg nici exercitiile de respiratie, iar multi spun ca nici rugaciunea. Mici rezultate par a avea exercitiile fizice regulate, tinerea unui jurnal, vizitele la psihologi, insa rezultatele nu sunt foarte multumitoare.
Zamolxe: Pentru ca si-au restrans tot campul psiho-mental la respectiva problema. Exista solutii pentru orice, dar pentru a lea vedea este necesara deconectarea, detasarea. Intr-adevar, nu toti reusesc detasarea rapida. Pentru a realiza radip detasarea este nevoie de un bun autocntrol, insa mai sunt si alte modalitati de a inlatura perceptia stresului. Exercitiile de respiratie ajuta doar intr-o prima faza. Rugaciunea nu mai este rugaciune daca omul nu crede in ea. Jurnalul este un foarte bun instrument, dar este nevoie de perseverenta. In cazul stresului, de un foarte mare ajutor este folosirea persoanei a treia in jurnal. Astfel se elimina o buna parte din influenta ego-ului. Un instrument foarte eficace este schimbarea punctului de vedere referitor la respectiva problema. Omul stresat de o anumita situatie este in rolul de factor receptor, el resimte stresul ca urmare a receptiei unor informatii despre o oarecare problema. El a receptionat anumite date despre o problema si ii prevede finalul neplacut. Acest final este facut din ipoteza de neimplicare.
Remer Ra: Cum sa-ti schimbi punctul de vedere? Parca am mai auzit undeva de schimbarea punctului de vedere. Sunt mai multi factori care genereaza stresul: insecuritatea, probleme legate de viitor, posibilitatea pierderii unor bunuri materiale, a unor privilegii, probleme sentimentale, probleme de serviciu. Si mai sunt si multi alti factori.
Zamolxe: Schimbarea punctului de vedere este simplu de realizat de catre oricine. Intr-o prima faza se va privi problema din punct de vedere neutru, pentru a se inlatura aspectele subiective. Veti privi problema din perspectiva unei persoane neutre. Ca simplu spectator aflat pe margine. Chiar daca la inceput este ceva mai greu, dupa cateva incercari fiecare va putea realiza acest lucru. Dupa ce veti vizualiza istoria problemei, veti cauta sa vedeti unde s-a plasat teama si cat de puternica este ea. Teama este substratul oricarui stres. Teama are doua posibilitati de eliminare: ori prin rezolvarea aspectului informational, ori prin infruntare directa. Sau amandoua deodata, depinde de ceea ce genereaza stresul.
Remer Ra: Deci ajungem pana la urma la teama.
Zamolxe: Teama izoleaza campul psiho-mental, il restrange ca intr-o capcana magnetica din care cu greu se mai poate iesi daca nu ai experienta. Schimbarea punctului de vedere rupe aceasta izolare. Teama este factorul care slabeste cel mai mult campul de forta al constientului. Dar atunci cand schimbati „receptorul”, o mare parte din tensiunea resimtita este eliminata. De ce? Pentru ca ego-ul este cel care sufera cel mai mult. Privind problema ca si cum ati fi o alta persoana, veti putea face o analiza mult mai clara. Ati observat ca va descurcati mai bine sa ajutati alte persoane cu sfaturi, dar pe voi nu va puteti ajuta? Cand faceti asta cu voi insiva, ego-ul cauta sa-si revendice rolul cel mai important si astfel distorsioneaza, mai mult sau mai putin, atat perceptia cat si analiza. Ego-ul nu vrea rezolvare, el vrea conflict, lupta, diferentieri, sabloane, etichete etc.
Remer Ra: Mi-am adus aminte de o situatie din viata mea cand eram foarte stresat si traversam o perioada destul de grea. Tin minte ca nu reuseam sa scap de tensiunea nervoasa si atunci mi-am propus sa gasesc, culme, placerea in acea stare de tensiune. Ca si cum as fi fost un masochist. S-a intamplat ceva incredibil, a disparut ca prin minune acea stare. De parca as fi suntat energia din traseul „rau”in cel „bun”. Am ras ca prostul cateva minute bune de ceea ce s-a intamplat, desi nici pana acum nu am inteles bine cum am reusit acest lucru.
Zamolxe: Atunci ai realizat un fel de scurt-circuitare energetica a traseului firesc din campul psiho-mental. De fapt ai folosit tot schimbarea punctului de vedere asupra problemei, dar intr-o masura mult mai mare. Practic, ai reusit translatarea energiei din zona astralului inferior in cel superior. Un fel de suntare, dupa cum ai spus. Poti rezolva situatia momentan, in zona perceptiei, dar radacina, aspectul informational al problemei nu se rezolva. Stiu ca folosesti mai multe metode pentru a scapa pe moment de anumite stari negative, insa ele nu sunt decat rezolvari de moment. Ele oricand pot aparea la suprafata.
Remer Ra: Intr-adevar, folosesc cateva metode de a scapa de unele stari neplacute. Nu la toate tipurile de stari negative functioneaza metoda „masochista” , a suntarii energiei. La unele functioneaza metoda transformarii lor in sunete, la altele in imagini. Am observat ca durerile sufletesti sunt usor de transpus in culori si sunete. Cand aveam o astfel de stare incercam s-o percep in culori sau in sunete. La inceput priveam „tabloul” asemeni starii sufletesti, in culori sumbre, inchise, difuze si trasformam mental intregul tablou in culori frumoase, calde, apoi construiam tot felul de forme armonioase, geometrii, chiar peisaje, din aceste culori. M-a inspirat o poezie a lui Arghezi:

Facui din zdrente muguri si coroane.
Veninul strans l-am preschimbat in miere,
………………………………………………………..
Durerea noastra surda si amara
O gramadii pe-o singura vioara,
………………………………………………………..
Din bube, mucegaiuri si noroi
Iscat-am frumuseti si preturi noi.

Functiona si inca functioneaza. La fel, sunt unele stari negative in care merge metoda transpunerii lor in sunete. La inceput era evident ca starea o percepeam in sunete grotesti, grave, suieraturi, deci ceva neplacut, asemanator starii sufletesti, dupa care incercam sa ascult melodia noua transformata. Ideea era sa nu privesc transformarea detasat, ci sa particip efectiv. Sa aud in interior noua „melodie”. cand sunt folosite in combinatie, rezultatele sunt si mai bune. Dar era foarte important sa ma identific total cu acele stari neplacute, sa nu depun niciun efort pentru a le departa, doar astfel reuseam.
Zamolxe: Folosesti legea vibratiei aici, dar nu este decat o rezolvare de moment. Pentru eliminarea momentana a starii poti folosi aceste metode; este de fapt infruntarea starii, dar rezolvarea, solutia finala, este numai in sfera informationala. In infruntare te implici direct, dar numai prin detasare rezolvi aspectul informational, adica elimini cauza. Numai cand reusesti sa cuprinzi problema de la cap la coada, doar atunci poti stopa definitiv aparitia sa. Poti construi un stavilar in jurul izvorului sau poti astupa gura de la suprafata. Degeaba reusesti sa elimini momentan starea, daca nu incerci apoi sa-i rezolvi sursa, originea.
Remer Ra: Intr-adevar, nimanui nu-i convine sa fie mai mereu pus in aceste situatii.
Zamolxe: In anumite momente sunt bine venite aceste metode. Dar ele sunt si periculoase deaorece iti poti alimenta iluzia ca ai la indemana rezolvarea diferitelor probleme. Nu este vorba nicidecum de vreo rezolvare in aceste cazuri. Doar o amanare, nimic mai mult.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: