Publicat de: Lucian | ianuarie 26, 2011

Legea 14

14.

 

„Gandul bun si vorba inteleapta iti poate potoli necazul, iti poate racori inima, dar nu te vindeca, pentru ca omul sufera dupa cum trufia a crescut in el, caci suferinta este umbra trufiei.”

Remer Ra: Observ ca trufia, mandria, este asociata cu boala. Cum apare aceasta boala in om? Cum se dezvolta?

Zamolxe: A aparut odata cu constientizarea de sine si raporteaza la primele perceptii si judecati de valoare in ceea ce priveste exteriorul. Primele forme de mandrie au aparut atunci cand omul s-s raportat la celalalt si a inceput sa faca unele diferentieri legate de forma, cantitate, capacitate, forta. Pentru satisfacerea instictului de conservare, indivizii cei mai dotati din punct de vedere fizic erau si cei mai doriti de catre sexul opus, ei erau perceputi ca fiind cei mai potriviti pentru imperechere. Trufia a aparut prin constientizarea acestor diferentieri. Prin mandrie, trufie, ego-ul accentueaza, dezvolta si diversifica reminescentele instictelor primare din regnul animal, adica cele de supravietuire, conservare si adaptare. Aceste insticte sunt de folos regnului animal, caci neavand dezvoltate corpurile superioare, animalele nu reusesc sa supravietuiasca, sa se adapteze si sa se perpetueze decat prin competitie directa, adica prin lupta si prin unele caracteristici ce tin de codul genetic. In cazul omului, cand aceste insticte sunt asociate cu gandirea, imaginatia, comunicarea, analiza, rezulta de multe ori forme aberante de manifestare. Se poate spune ca delimitarea, marcarea chimica a spatiului in lumea animala are legatura mai mult cu instinctul de conservare, deci cu sexualitatea. La om, aceasta „marcare a teritoriului”a luat forma acumularilor materiale si a obtinerii de cat mai multa putere asupra celorlalti. Spre deosebire de regnul animal, omul si-a creat o modalitate mai simpla prin care sa poata avea acces la toate bunurile pe care le produce, adica banul. Astfel, cei mai multi oameni sunt fericiti numai daca le sunt satisfacute cerintele legate de adaptare, supravietuire – adica avand bani, posesiuni, functii si cerintele legate de conservare, deci o partenera, o sotie.  Cu cat un om are un grad de perceptie al realitatii obiective mai mic, cu atat teama ca nu isi va satisface aceste cerinte devine tot mai mare. Teama scade si mai mult capacitatea de perceptie, iar atunci singura forma de a avea cerintele primare satisfacute pare sa fie lupta, violenta. Alternativa, in mintea lor, presupune disparitia. In acest moment intervine si instinctul de supravietuire care este si cel mai puternic. In combinatie cu instrumentele mentale, rezulta, dupa cum ti-am spus, manifestari aberante, nefiresti, cum ar fi minciuna, fatarnicia, lacomia si altele. Acestea duc la inselaciune, intriga, hotie, rapacitate, violenta, ferocitate, manipulare.

Remer Ra: Am vazut oameni mandri, trufasi, egoisti, care chiar nu au de ce, nu au cu ce sa se mandreasca, au o atitudine aroganta, dispretuitoare, asa-zis superioara.

Zamolxe: Acestia nu percep o alta modalitate de a obtine ceea ce doresc decat prin copierea comportamentului altor indivizi care par sa fi reusit astfel. Insa ei nu vor reusi nimic, deoarece nu numai ca vointa si curajul lor este slab, dar mai sunt si lenesi pe deasupra, astfel ca se ascund sub falsul adapost ca apartin unei grupari anume: religie, culoare, apartenenta ideologica, natinalitate, familie, etc.

Remer Ra: Dar societatea este asa fel construita incat ai nevoie de individualitate. Unicitatea fiecarui individ face societatea si lumea mai frumoasa, mai fascinanta. Care ar fi solutia alternativa? Impreunarea fortata a unor ideologii in care sa dispara competivitatea, individualitatea, diversitatea, nu s-a dovedit a fi valabila, ba dimpotriva, a dus la manifestari si mai josnice ale fiintei umane.

Zamolxe: Stiti foarte bine care sunt solutiile, ele sunt vechi de cand lumea: corectitudinea, respectarea adevarului, respectul fata de orice fiinta vie, munca si respectul fata de munca altora.


 

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: